Vodič za liječnike s informacijama o primjeni lijeka Xarelto (rivaroksaban)▼

Alt tag
Alt tag

Vodič za liječnike s informacijama o primjeni lijeka Xarelto (rivaroksaban)▼

Peroralna primjena

Xarelto 2,5 mg i 10 mg tablete mogu se uzimati s hranom ili bez nje.

 

Xarelto 1 mg/ml granule za oralnu suspenziju i Xarelto 15 mg i 20 mg tablete potrebno je uzeti s hranom. Uzimanje ovih doza u isto vrijeme s hranom osigurava potrebnu apsorpciju lijeka i tako osigurava visoku bioraspoloživost nakon peroralne primjene.

 

Odrasil

Za bolesnike koji ne mogu progutati cijelu tabletu, Xarelto tableta može se zdrobiti i pomiješati s vodom ili kašom od jabuke neposredno prije uzimanja te primijeniti peroralno. Nakon primjene zdrobljenih Xarelto filmom obloženih tableta od 15 mg ili 20 mg, za dozom treba odmah uslijediti hrana.

 

Zdrobljena Xarelto tableta može se dati kroz želučanu sondu nakon potvrde da je sonda ispravno postavljena u želudac. Zdrobljenu tabletu treba primijeniti u maloj količini vode putem želučane sonde nakon čega je treba isprati vodom. Nakon primjene zdrobljenih Xarelto filmom obloženih tableta od 15 mg ili 20 mg, za dozom mora odmah uslijediti enteralna prehrana.

 

Djeca

U djece tjelesne težine 30 kg i više koji ne mogu progutati cijelu tabletu, potrebno je primijeniti Xarelto granule za oralnu suspenziju.

 

Ako oralna suspenzija nije odmah dostupna, a propisane su doze lijeka Xarelto od 15 mg ili 20 mg, može ih se dati tako da se tableta od 15 mg ili 20 mg zdrobi i pomiješa s vodom ili kašom od jabuke neposredno prije uzimanja te primijeni peroralno.

 

Oralna suspenzija i zdrobljene Xarelto tablete mogu se dati kroz nazogastričnu ili želučanu sondu za hranjenje. Prije primjene lijeka Xarelto, potrebno je potvrditi da je sonda ispravno postavljena u želudac. Potrebno je izbjegavati primjenu rivaroksabana distalno od želuca.

Verzija 8; siječanj, 2022.
MA-XAR-HR-0068-1; 17 Jan 2022.